Duševní zdraví vs Tranzice, aneb když nemůžete dobře vybrat

Milí čtenáři,

tranzice není nic jednoduchého, o tom vás přesvědčí snad každý transgender člověk, se kterým kdy budete mluvit. Je to běhání po doktorech, strach z převlékání, vynucená vyoutování, když se někdo na záchodech zeptá, zda jste špatně neodbočil/a, za špatným pohlavním znaménkem.

A přesto, že se na poli zdravotníctví podařilo v posledních letech dosáhnout značného zlepšení, stále se setkáváme s označením, se kterým né každý souhlasí, a to je "duševně nemocný".

Já nechci tvrdit, zda transsexualita je či není duševní nemoc, jednak na to nemám vzdělání a jednak je dané téma daleko komplikovanější, než aby se dalo zodpovědět jednoduše, jako otázka typu vyneseš koš či dojdeš na nákup.

Sice o sobě již delší dobu vím, že jsem trans, ale ještě déle o sobě vím, že jsem jiná nebo taky duševně nemocná. Jak jsem již dříve řekla, mám diagnostikované ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), což znamená, že jsem velice impulzivní, neřízená střela, která navíc nedokáže udržet pozornost na ničem, co dokonale nepřitahuje její pozornost.

Duševně nemocní neznamená divní.

V naších českých krajinách je duševně nemocný  tak trošku stigmatizovaný pojem, neboť si většina lidí pod tímto pojmem představí "nebezpečné" jedince, kteří se musí zamknout, aby neublížili.
Pravdou však je, že většina duševně nemocných není nebezpečná. Dokonce se prokázalo, že množství nebezpečných lidí je u duševně nemocných stejné jako v běžné populaci. Bohužel zamrížované a oplocené Bohnice narovnávat stigma příliš nepomáhají, nicméně to už je dáno tím, že Česká republika je v tomto druhá nejhorší v Evropské unii.

Já se nestydím za to, že jsem duševně nemocná. Klidně bych si to i na sebe napsala na čelo a chodila bych s tím po Praze. A proč taky ne? Většina z nás jsou relativně normální lidé ....

... Poslední dobou slyším často lidi mluvit o tom, že transsexualita není duševní nemoc, na což bych ráda opáčila otázkou: "A co je na nálepce duševně nemocného tak špatné že se jí chcete zbavit ...?" Je pravda, že znám mnoho translidí, kteří jsou duševně naprosto v pořádku, nicméně znám i translidi, kteří si sebou nesou do tranzice jiné diagnózy třeba deprese, PPP (Poruchy Přijmu Potravy), úzkostné poruchy... Nicméně Tranzice neznamená, že tyto problémy magicky zmizí, pouze se můžou zmírnit z důvodu zmírnění genderové dysforie

Já osobně jsem musela nyní udělat obrovsky těžké rozhodnutí nastoupit na léčbu, která mojí tranzici oddálí a zkomplikuje, protože moje duševní zdraví je aktuálně ve velice špatném stavu. Přesto vím, že je to dobré rozhodnutí, které bude dobré pro můj život.

A jak tak odpočítávám dny do začátku mojí léčby a odškrtávám si nezbytná vyšetření, která k tomu potřebuji, zjišťuji, že odpověď na tuto otázku je neskutečně komplikovaná, ale osobně budu radší bojovat za to, aby strach z duševně nemocných byl srovnatelný jako z lídí na invalidním vozíku, než abych bojovala za vyřazení transsexuality ze seznamu duševních nemocí, což by mohlo narušit už tak komplikovaný proces tranzice.

Mějte se fajn a držte mi palce.

Komentáře

  1. Já sice Trans nejsem, ale osobně transsexualitu rozhodně nepovažuji za duševní onemocnění, ale za onemocnění ano, které se dá "vyléčit" přeměnou. Pro mě je duševní onemocnění- ano, i sama ho mám, když je s myslí daného člověka něco špatně. Mozek je nějak špatně "naprogramovaný" třeba neprodukuje dostatečně určitých hormonů jako u deprese. Zatím co Trans lidé se jen narodili do špatného těla. Já to vidím stejně, jako ještě nedávno byli homosexuálové považováni za duševně nemocné. LGBTQ+ lidé můžou být mentálně nemocní, ale není to pravidlo.
    Jinak ráda čtu tvůj blog a držím ti palce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak se to dá brát .... Děkuji za názor

      Vymazat
    2. Transsexualita není nemoc,nebot každá nemoc se léčí odstraňováním příčin a důsledků, stejně jako u duševně nemocných lidí, kdy se lékaři snaží nemoci zabránit. Kdežto u TS osoby je snaha utvrdit se ve stanovené diagnóze a tu maximálně podpořit a ještě více ji rozvinout. TS jedinec by měl být právě naopak před tranzicí ve velmi dobré duševní kondici a po této stránce zcela zdrav, neboť je v jejím průběhu nucen činit nevratná rozhodnutí a čelit mnohým událostem, pro které je duševní zdraví prvořadým předpokladem. Nebo ne?

      Vymazat
    3. S první částí se dá souhlasit nicméně ..... nicméně já jsem třeba duševně nemocná a až na pár vyšetření navíc mám tranzici bez problémů

      Vymazat
    4. -Ne každá nemoc se léčí odstraňováním příčin. U některých to jednoduše neumíme. Třeba Alzheimer.

      TG je o to složitější, že příčina vniká velmi brzy. Někdy během těhotenství se mozek zjednodušeme řečeno zadratuje napevno na daný gender. U TG na opačny než je pro zbytek těla obvyklé. Měnit mozek neumíme. Umíme velmi primitivně ještě o řád hůř než zbytek těla a i ta mozková chirurgie co umíme je etický slušně řečeno problématická.

      Problém je když duševní kondici zhoršuje genderová disforie. Váš postup je hlava XXII. Mate TG pacientku s depresí z toho že není vnímána jako žena, a nezačne tě ji léčit dokud bude mít deprese...

      Vymazat
  2. Tohle je vyřešeno v nové verzi ceníku nemocí ICD11. Tam již TS/ transgender NENÍ DUŠEVNÍ NEMOC.

    https://icd.who.int/dev11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f90875286
    Nově to bude v speciální sekci "Conditions related to sexual health" jako genderový/rodový nesoulad. "HA40 Gender incongruence of adolescence or adulthood "

    Pomalu zapomeňte na starou F64.x klasifikaci, má to za pár. Nová klasifikace funguje tak, že vlk se nažral a koza zůstane celá. Máte kód pro pojištovnu na který se dají psát hormony eventuálně operace a zároveň to vypadne z psychických poruch. Protože tato kategorie je problematická. Jednoduše kvůli tomu, že to spadá pod cvokaře tak mohou TG holky zamknout do cvokárny a zahodit klíč místo aby ji dali injekci estrogenu do zadku.

    Gay je úplně jiná situace. To nejde současným lékařstvím ovlivnit a dominantní část LGB pravděpodopně o žádné ovlivňování své orientace nestojí.
    U transgender lidí velká část chce změnit tělo aby odpovídalo jejich genderu a to bez lekarsví nejde, takže musíme mít DG v sazebníku.

    OdpovědětVymazat
  3. např. až 100tisíc lidí trpí panickou poruchou...na to nemáme kapacity to všechno pozavírat a když to občas vidím, tak zlatá přeměna. (Cynismus)

    Poznámka a doplnění předchozího komentáře: v květnu bude zrušena celá F64, protože to duševní nemoc není. Zůstane jen pouze genderový nesoulad u dětí a dospívajících, který byl známý jako F64.2, který se přesune pod sexuální zdraví a bude se ještě alespoň jednu revizi zkoumat jiným způsobem, F64.0 nebude vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše duševní zdravotnictví nemá kapacity ani na pozavírání a léčení lidí kteří to potřebují natož všech (smutek) ..... na druhou stranu každý čtvrtý má nějakou duševní nemoc takže jsme všude

      Vymazat
    2. http://apps.who.int/classifications/icd11/frozen-2015-05-31/f/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f90875286

      V poslední revize už je i u dětí genderový nesoulad. Akorát to bude rozhozený HA40 v dospělosti a HA41 u dětí. U dětí je něco navíc v definici

      Vymazat
    3. Pozor na citaci u HA40 a HA41

      Gender variant behaviour and preferences alone are not a basis for assigning the diagnosis.

      Genderový nesoulad preferovaného pohlaví nejsou základem pro stanovení této diagnozy. Musíte mít k tomu ještě něco jiného, co genderový nesoulad zapříčiní. Doposud pod to spadali např. intersexuální lidé pod označením jiné poruchy pohlavní identity, což v ICD 10 bylo označeno jako F64.8
      F64.9 nespecifikované patří nyní pod HA4Z

      Co to tak čtu po několikáté, tak je tato podmínka nyní doplněna i u dětí.

      Vymazat
    4. opravuji u HA40 je původní ICD 10 zmíněna F64.9
      https://icd.who.int/dev11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f90875286

      F64.0 opravdu celkově zmizí

      Vymazat
    5. A do třetice ještě doplním, že odkaz od anonyma je ten první návrh před testováním, který byl naposledy upraven 31.5.2015, odkaz ode mne je ten novější aktuální. HA40 je skutečně z ICD10 diagnoza F64.9

      Vymazat
    6. "Gender variant behaviour and preferences alone are not a basis for assigning the diagnosis."
      By se mělo překládat
      Genderově stereotypní chování a genderově stereotypní preference nejsou samostatně dostačující pro stanovení DG.

      Prostě jde o "vnitřně pociťovaný gender" jsem žena/muž/jiné tajtrlikovaní v ženském prádle nestačí.
      V podstatě to vyřazuje RLT tak jak je mnohými chápán teď. Tedy vracet se k chápání mužské/ženské role z devatenáctého století.
      Btw přez slavnou komisi/sexuology by neprošlo možná 5% cisF co má pro .cz trans příliš "mužský" oblečení, zvyky.
      U HA41 tam tedy nechávají genderove stereotypní hračky.

      Vymazat
    7. 1. odkazuješ na původní betaverzi, která byla upravena naposledy v květnu 2015
      2. u HA40 je jasně zeleně označena příslušná Dg. z ICD 10 a ta je F64.9 a nejedná se o transsexualitu F64.0, ta bude skutečně vyškrtnuta
      3. k flameware, kdo jak vypadá nechci diskutovat, jenom to měla být technická poznámka k tomu, že F64.0 nebude HA40
      K

      Vymazat
  4. To je slovíčkaření, jedná se o to stejné, jen samozřejmě s novým lékařským přístupem a s lepším. A aspon, že na konci ty genderové preference ruší a i teda RLT, který je nesmyslný. A více se dbá na požadování fyzické změny a i lékař musí udělat , co nejvíce pro fyzickou změnu. Podle starého přístupu a špatného HRT se častokrát stávalo, že tím prošel kdejaký transvestita - jelikžo transvestitovi vyhovuje neučinná HRT a libuje si v tom, když takhle může chodit po venku a pak hurá na operaci. S lepším řešením HRT transvestité odpadnou, jelikož jim nevyovuje vypadat jako ženy. Pootřebují vypadat jako muži a exibovat v dámském oblečení tak mezi lidma.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mise dokončena

Operace

Jak jsem byla vyštípána ze střední školy?