Tranzice není ideologie, ale příběhy lidí kteří si jí procházejí


Zdravím čtenářstvo,
Poslední dobou je tranzice stále větší téma ve společnosti, stalo se tak, že během probírání tématu manželství pro všechny se ve sněmovně vyjadřovali někteří poslanci i k tématice transgender lidí. Stále více se v této zdlouhavé a pro mnohé z nás vyhrocené a zbytečné diskusi o ideologiích či definicích ztrácí jeden podstatný fakt: Tranzice není žádná ideologie.

Trans lidé jsou lidé, kteří mají skutečné příběhy a řeší velmi často právě problémy s přijetím okolí, s tím, že nemohou sehnat bydlení, s tím, že nemohou sehnat práci s tím, že když se svěří, tak budou mít problémy ve škole či jim v práci neprodlouží smlouvu.

Diskuse o tom, že tranzice je ideologií levice pouvažuji osobně za absurdní, problematika transsexuality i nebinárních lidí je několikanásobně vědecky potvrzená a snaha tuto problematiku dávat na úroveň čistě politicko-sociální je vůči těmto lidem značně netolerantní a dovolím si říct, že i docela hloupé.

Problém je, že podobně jako při problematice duševních nemocí je transsexualita ohromnou senzací především pro média a kdykoliv, něco provede nějaká osoba a zjistí se, že byla náhodou trans dozvíte se to vždy už buď v titulku či v úvodu článku, což pak vede k tomu, že tyto články jsou běžně používány jako argumenty, přestože to, že si člověk prochází změnou pohlaví se kromě na vyšší emoční labilitě v důsledku hormonů nijak neprojeví.

Pokud člověk, který někoho znásilní je trans, neudělal to pro to, že je trans, ale pro to, že je to člověk, který chtěl uspokojit svoje potřeby touto cestou, to že je trans z něj/ní nedělá v tomto případě lepšího ani horšího člověka, každý musí být připraven nést odpovědnost za svoje chování.

Dalším problémem je, že problematika osvěty ohledně této tématiky, osvěta je skvělá věc, ale musí se dělat způsobem, který je vůči trans lidem korektní, například tím, že se místo fiktivních postav, které účinkují ve filmech, budeme snažit dělat osvětu pomocí lidí, kteří tranzicí procházejí. Jen tak můžeme dosáhnout co nejlepší reprezentace trans lidí.

Důležité je přitom zdůrazňovat, že tranzice není jediná věc, co člověka definuje, člověk má zájmy, koníčky a osobnost, a to jsou věci, které člověka definují, nikoliv jakou diagnózu má či co má mezi nohama.

Závěrem bych snad jen dodala, že jsem ráda za každého trans člověka, který se snaží dělat klidnou a rozumnou osvětu pomocí sdílení vlastního příběhu, to je totiž na tom to nejdůležitější.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mise dokončena

Operace

Jak jsem byla vyštípána ze střední školy?