Před operací aneb co byste měli vědět

Vážení čtenáři

Pomalu se dostávám až na samý konec mé cesty. V lednu mě čeká předoperační vyšetření a na začátku února operace. Nyní vám něco povím, jaká byla a je moje současná příprava na operaci.
Jak jsem se zmínila v minulém článku, v září jsem úspěšně absolvovala speciální komisi, která posuzuje změnu pohlaví.  Komise není nic hrůzostrašného a jde především o administrativní úkon. Po té co komisi absolvujete vám sice řeknou, jak jste dopadli, nicméně na písemné rozhodnutí si musíte ještě chvíli počkat.

Až se vám konečné rozhodnutí dostane do ruky, musíte učinit jedno velice důležité rozhodnutí. V ČR jsou dva doktoři kteří tento typ operace provádějí, a to MUDr. Jarolím v Praze a MUDr. Vřeský v Ostravě. Zdánlivě jednoduchá volba ovšem není zas tak jednoduchá. Volíte nejen mezi dvěma různými městy, ale také dvěma různými způsoby operace.

Samozřejmě je objektivně velice těžké porovnat, který způsob je lepší, jelikož žádná osoba nemůže absolvovat oba zákroky a každému se mohou objevit různé komplikace. Ani v trans komunitě nepřevažuje názor, který způsob je lepší. Záleží tak hodně na vaší volbě a pro co se rozhodnete.

Následuje předoperační konzultace (Vzhledem k tomu, že nejsem superwoman, tak popíšu postup prováděný v Praze. Čekací doba na konzultaci je zhruba 1 měsíc a jediné co potřebujete je rozhodnutí komise, kartičku pojišťovny a občanský průkaz či jiný doklad.) 

Na konzultaci s vámi naplánují autotransfuze. Jsou dvě a jsou dělány pro případ velké ztráty krve v průběhu operace a provádějí se vždy týden před a v den indikační schůzky. Na této indikační schůzce se stanovuje definitivní termín operace a ten se tak dozvíte v podstatě až těšně před ním. Víte, že bude v týdnu po indikační schůzce, což je v mém případě 29.1. takže operace bude někdy v týdnu 3. - 7.2. 2020. 

Další, a to o dost překvapivější informací je požadavek na pořízení vibrátoru kvůli následným pooperačním ošetřením. Takovou věc samozřejmě nehradí pojišťovna, ale budete si pro ni muset zajít do sex shopu.

Navíc s touto informací mi řekl, že by mi doporučil si pořídit další sadu asi 4 vibrátorů. V tuto chvíli by se hodilo asi vědět, že jsem funkční vibrátor nikdy v životě kvůli nezájmu neviděla a nyní jsem jich měla mít rovnou 5.

Nakonec mi řekl, že ještě dostanu recept na lék for trans, který si mám vyzvednout v lékárně a dále si mám přinést 20 kondomů. S tímto mi bylo řečeno, že je to vše a byla jsem puštěna ven z ordinace.

Upřímně jsem byla z těch všech informací docela v šoku a ani nějak extra nepomohlo, že ten den byl už od začátku hrozně divný a tohle byla jakási třešnička na dortu. Nicméně na konec stejně tu operaci chci a tohle mě rozhodně nezastaví.



Komentáře

  1. Ještě to údajně dělá v Brně doktor Veselý, ale nemám bližší informace...

    OdpovědětVymazat
  2. Jen dotaz,ti dva vyjmenovani lekari jsou jedini co se specializuji na trans operace,nebo tihle jsou na trans,ale pouze na MtF?Urcite je taky nekdo v Brne...drzim palce!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi si vědoma nutnosti pooperačních procesů, jako je třeba dilating? Případně i rizik, které z operace plynou? Text na mě rozhodně nepůsobí tak, že ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si toho vědoma :) Bude o tom další článek o operaci

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mise dokončena

Operace

Jak jsem byla vyštípána ze střední školy?